Impregnera stenplattor

Stenläggning i trädgården, betongplattor, stenplattor, natursten eller annan typ av stenanläggning ger alla ett vackert intryck – när de är skinande rena, fina och fräscha! Hur tar man bäst hand om sina stenplattor för att de ska hålla? Har du ett soffbord i marmor eller en bänkskiva av granit eller annan inredning i natursten? Vi säljer specialframtagna och extra skonsamma rengörings- och impregneringsprodukter. 

När stenplattor är helt nya eller precis har rengjorts är det bra att impregnera dem då de är extra känsliga för alger och liknande. Det gäller både för stenar, betongplattor och andra typer av mineraliska beläggningsmaterial.

Med tiden kommer dina plattor att bli mer porösa, vilket gör dem mer mottagliga för vatten, vilket i sin tur förlänger torktiden avsevärt. Både alger och kakelpest trivs bäst i fuktiga förhållanden, så impregnering är avgörande för att hålla nere algtillväxten. Stenimpregnering lägger sig som en skyddande och vattenavvisande film ovanpå dina plattor och kommer att hålla dina trädgårdsplattor skyddade i framtiden.

Bästa sättet att rensa stenplattor

När du rengör t ex. terrassen eller garageuppfarten så är det lätt att skit och smuts sprutas omkring så därför är det bra att plocka bort allt som kan tänkas vara i vägen i det område du ska behandla – så att du inte behöver dubbelarbeta.

Börja med att rensa bort allt ogräs mellan plattorna och borsta sedan noggrant bort all sand, gruskorn och annan smuts. Det lönar sig definitivt att vara grundlig i detta moment innan du går igång med högtryckstvätten.

Rensa hela området med högtryckstvätten – tänk på att detta moment kan ta tid i och med att du ska rensa långsamt och försiktigt – men låt det göra det för att verkligen få bort allt ingrott som sitter fast i plattorna.

Emellanåt spolar du av plattorna (utan högtryck) så du kan se vart det är klart, vad som kan tänkas behövas mer tvätt och vart du inte har varit. Samtidigt kan du även passa på att spola av fönster och väggar för att förhindra att smutsen sätter sig fast; det är bra att göra detta med jämna mellanrum i och med att smutsen torkar snabbt. När hela området är rengjort sköljer du av en gång till och kollar så att allt är rent och fint.

Impregnering av plattor i olika material

Innan du börjar impregnera är det viktigt att fastslå vad underlaget är gjort av – dvs. vilket material stenplattorna är gjorda av. Det finns många olika material när det kommer till natursten och beroende på typ så behöver de behandlas på lite olika sätt.

När du har rensat dina plattor ska området behandlas med impregnering för stenplattor. Det er viktigt att plattorna är helt torra innan du påbörjat appliceringen av impregneringen. Helt nylagda plattor ska torka i 3 veckor innan man behandlar dem med impregnering.

Så behandlar du plattor i natursten, marksten, smågatsten, gatsten eller betongsten

Natursten är en bergartsprodukt som är utvunnet ur den yttre delen av jordskorpan. De stora variationerna i natursten beror helt och hållet på geologiska faktorer. Alle bergarter är uppbyggda av en eller flera olika mineraler.

Det är vissa varianter av natursten som kräver en lite mer ömtålig hantering och skötsel. Vi säljer många olika typer av specialutvecklade och skonsamma produkter för impregnering – beroende på material.

Är det varken marmor, granit eller sandsten dina stenplattor är gjorda av? Då kan du använda Sillox, som är en allroundprodukt för att impregnera. Den är lämplig till tegel, klinker, marksten, smågatsten, gatsten eller betongsten. Den ger en vattenavvisande yta och skyddar dina stenplattor mot sprickor och flagningar. Produkten binder sig perfekt till ytan och ökar motståndskraften mot växlande klimat, väderomslag, UV-strålar och smuts.

Så impregnerar du

  • Ytan ska vara ren och fri från smuts, damm, fett och alger.
  • Nytt t ex. puts kan först impregneras efter 28 dagar. Innan du börjar att impregnera, skydda de ytor som inte ska behandlas.
  • Utför arbetet vid torrt väder och vid temperaturer mellan 5-30°C. Applicera produkten med pensel, roller eller spray. Ytan ska fuktas ordentligt (rekommendationen är att  ge ytan 2 omgångar) med korta intervaller och med vått-på-vått-tekniken.
  • Det andra skikten appliceras först när det första delvis absorberats och när ytan inte blänker. Ytan ska fuktas jämnt och enhetligt. Undvik att skapa fläckar! Om produkten sprayas ska munskydd som täcker näsan användas.
  • Var uppmärksam när du arbetar med brandfarliga lösningsmedel. Bär alltid skyddskläder, handskar och skyddsglasögon som sitter tätt mot ansiktet. Vid dålig ventilation använd rengöringsutrustning med absorbering samt en täckande skyddsmask över ansiktet. Vid hudkontakt, avlägsna skyddskläderna och rengör noga med tvål samt rikligt med vatten. Sök läkarvård om det skulle behövas. Vid ögonirritation – skölj noga och länge med vatten och uppsök läkarvård. Ta med förpackningen (innehållsförteckningen).
  • Använd produkten som rekommenderat. På grund av ytornas olikheter, kan tillverkaren inte stå till svars för applikationsmetod och det slutliga resultatet.
  • Testa alltid produkten innan på att litet område för att lära känna produkten samt för att se så att ytan inte missfärgas.